Tällä viikolla on siis kisailtu kovasti tuolla Saksan maalla. Hyvinhän siellä on kisailu sujunut ~ norjalaisilla - eipä juuri muilla niin hirveän mahtavasti. Ihan tarkkaan en nyt osaa sanoa mitalimääristä, mutta käsittääkseni eilen Norjalla oli 18 mitalia ja tilastoissa kakkosena olevalla Ruotsilla kolme. Norja on tänään saanut kaksi lisää, Ruotsi ei muistaakseni yhtään, Venäjää edustava Venäjän hiihtoliitto kaksi mitalia ja Suomi yhden ja joku maa kai vielä yhden, mutta en tähän hätään muista - olisiko Itävalta. Joka tapauksessa Norjan ylivoima on käsittämätön ja kaikki kunnia heille, mutta tästä alkaa kohta mennä mielenkiinto, kuten formuloissakin, missä Hamiltonin takana setvitellään muita sijoja. Sieltä Norjan hiihtotehtaasta vaan tuntuu vuosi toisensa jälkeen löytyvän uusia huippuja. Kilpailu maan sisällä on raju, määrää on paljon ja niinpä laatuakin löytyy. Maassa on kova hiihtointo ja siellähän hiihto merkitty koulujen opetussuunnitelmiinkin. Lisäksi kouluissa kilpaillaan eli ihan kunnon totista taistelua ladun herruudesta siellä käydään. Onhan toki Norjassa myös huikeat taloudelliset taustat Pohjanmeren öljyn ansiosta eli kyllä se raha ratkaisee.

Suomalaisurheilijat saivat heti kisojen alussa pari onnistumista, mutta sitten tässä alkuviikosta on ollut hieman nahkeampaa. Tänään kuitenkin saimme iloksemme nähdä taas onnistumisia ladulla, kun suomalaiset onnistuivat 4 x 5 km:n viestissä saavuttamaan pronssimitalin. Asialla olivat naiset Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen ja Krista Pärmäkoski, jotka hyvillä ja tasaisilla hiihdoilla onnistuivat lopulta saavuttamaan pronssiset mitalit  Pärmäkosken huikean loppukirin ansiosta, missä hän löi USA:n Jennifer Digginsin muutamalla metrillä.

Kyseinen pronssisijoitus oli lopultakin pieni yllätys, mutta viesti on aina pieni arvoitus ja tällä kertaa Ruotsin vuoro oli epäonnistua täydellisesti. Ilmeisesti voitelu meni täysin pieleen ja he putosivat aivan täydellisesti vauhdista perinteisen osuuksilla. Ne, joilla kaikki menee hyvin, ovat lopulta niitä voittajia. On muuten varmaan turha sanoa, mutta sanonpa kuitenkin. Norja vei kullan.

hiih.jpg