Yleisurheilun MM-kisat pidetään tänä kesänä Budapestissä 19.-27. elokuuta. Tavalliseen tapaan sinne lähetetään myös suomalaisurheilijoita. Todennäköisesti mitään mitalisadetta ei ole odotettavissa, mutta lähtökohtaisesti suomalaisurheilijoiden joukossa on pari vähintäänkin kohtuullisen lähellä maailman huippua olevaa kilpailijaa. Tähän mennessä joukkueeseen on valittu jo 10 urheilijaa ja joukkuetta täydennetään tulevan viikonlopun Kalevan kisojen jälkeen. Nämä kymmenen valittua ovat tuossa listassa ja onhan siinä jo spekuloitavaa.

MM-joukkueeseen nimetyt urheilijat:

Miehet, 35 km kävely: Aleksi Ojala, Veli-Matti ”Aku” Partanen
Keihäs: Oliver Helander
Naiset, 100 m aj: Reetta Hurske
400 m aj: Viivi Lehikoinen
Maraton: Alisa Vainio, Nina Chydenius
Seiväs: Wilma Murto
Kolmiloikka: Kristiina Mäkelä
Moukari: Silja Kosonen

Reetta Hurske ja Kristiina Mäkelä ovat nyt sellaisessa tilanteessa, että heidän täytyisi todella pystyä näyttämään olevansa selkeästi paremmassa kunnossa kuin viime viikkojen edesottamukset ovat näyttäneet. Hurske pääsee vaivoin alle 13 sekunnin eikä sillä tuloksella päästä  alkueristä eteenpäin. Mäkelä on melkein metrin viimevuotisen huippunsa takana. Minusta kummankin on ihan turha mennä sinne loikkimaan, jos ei mitään mahdollisuutta ole päästä loppukilpailuun. Oliver Helander on oma lukunsa. Kun paikat ovat kunnossa, keppi lentää, mutta kuinka paljon mies on rikki tällä hetkellä tai sitten kolmen viikon päästä.

Kestävyysurheilijoista en tällä hetkellä osaa sanoa mitään. Alisa Vainio meni keväällä hyvää ennätysvauhtia ja jos kunto on nyt kohdillaan, saattaa hän hyvinkin juosta jo parinkymmenen parhaan joukkoon. Sitkeä nuori nainen hän kyllä on - se on nähty.

Wilma Murto on tällä hetkellä lähinnä maailman kärkeä ja on ollut vahva koko kesän, joten jos kaikki on kunnossa, voi hän nousta korkeuksiin ja tulla jopa mitalin kanssa kotiin. Silja Kosonen ja Viivi Lehikoinen ovat sellaisia, joilla saattaa olla jopa loppukilpailuun mahdollisuuksia, mutta se kyllä vaatii rajusti venymistä - etenkin aitajuoksussa, missä jokaisen askeleen on satuttava kohdalle ja voimat on laskettava tosi tarkasti.

Seiväshyppääjät Elina Lampela, Urho Kujanpää, Juho Alasaari ja Saga Andersson lähestyvät vähintäänkin eurooppalaista huippua ja niinpä he voisivat hyvinkin olla joukkueessa. Kestävyysjuoksijat Camilla Richardsson ja Topi Raitanen ovat niin ikään eurooppalaista kärkeä, mutta riittääkö se MM-kisoissa yhtään mihinkään. Raitasen kunto on melkoinen arvoitus.

100 metrin aiturit ovat herättäneet innostusta lajiin, mutta liian kaukana hekin ovat tällä hetkellä. Korte ja Harala ovat toki Hurskeen lisäksi päässet alle 13 sekunnin, mutta omat epävarmuutensa heidän juoksuissaan ovat olleet. Saga Vanninen on ollut koko kesän kovassa kunnossa ja jos hän pystyy ottelemaan tasaisesti, voi vähintäänkin Suomen ennätys kohentua ja ehkä sijoitus kymmenen parhaan joukkoon voisi olla realistista. Joonas Rinne ja Santtu Heikkinen ovat olleet tasaisen varmoja 3.40 alittajia 1500 metrillä, mutta se ei kyllä välttämättä riitä yhtään mihinkään. MM-kisoissa saattaisi silti löytyä sellaista vauhtia, että Pekka Vasalan yli 50 vuotta vanha ennätys lopulta siirtyisi muistojen kirjoihin. Sillä juoksulla tosin saavutettiin olympiakultaa eli kyseessä oli huikea suoritus.

Elina Määttänen, Veera Mattila ja Eemil Helander voisivat niin ikään päästä kisoissa hyvään vauhtiin ja parannella ennätyksiään ihan roimastikin. Sara Lappalainen (ent. Kuivisto) taitaa kärsiä vammoista ja juoksut on ehkä tältä kesältä pääosin paketissa. Anni-Linnea Alanen on tietenkin hyvän päivän tullessa ihan loppukilpailupaikassa kiinni, mutta kuten tiedetään, on keihäänheitto hyvin arvoituksellinen laji. Hyppääjistä tulee ensimmäiseksi mieleen Ella Junnila, joka on jo ylittänyt 190, mutta loppukilpailuun se ei riitä. Pituushyppääjät ja kolmiloikkaajat ovat oma arvoituksensa. Aaro Davidila lähestyy 17 metriä ja Simo Lipsanenkin on vähintään jonkinlaisessa kunnossa. Senni Salminen tuntuu myös hiljalleen pääsevän parin vuoden takaiseen vireeseen, mutta hänen kuntonsa lienee arvoitus. Jessica Kähärän aika tulee myöhemmin, mutta jos hän hyppää Kalevan kisoissa reippaasti 14 metriä, kannattaa hänet toki lähettää kisoihin siinä missä Salminen ja Mäkelä, mikäli hänen tuloksensa riittää. Kristian Pulli on tällä hetkellä ainoa suomalainen varteenotettava pituushyppääjä, mutta ei taida tämän kesän kunnollaan päästä lähellekään loppukilpailua.

Viestijoukkueet eivät päässeet ollenkaan Budapestin reissulle ja korkeintaan Samuli Samuelsson ja Samuel Purola voisivat lähteä viivalle kovempien ukkojen seuraan ja näin päästä sellaiseen imuun, että Suomen ennätykset kohenisivat. Samuelssonin 10,12 ja Purolan 20,45 ovat halpaa paperia huippu-ukkojen vauhdissa. Elmo Lakka on kohtuullisesti parannellut juoksujaan, mutta liian kaukana hänkin on edes välieräpaikasta.

Suomalaiset ovat tottuneet kultaan ja kunniaan leipälajissamme keihäänheitossa. Helanderin takana on hirveän iso aukko ja edustuskelpoisista heittäjistä toinen toisensa jälkeen ilmoittaa olevansa loukkaantunut, joten sieltä suunnasta en suuria odottelisi.

Onneksi ennustaminen on hillittömän vaikeaa ja kuuluu vanhojen tarinoiden mukaan tiettyjen eukkojen erikoispiirteisiin ja siksipä voimme aivan rauhassa jäädä odottelemaan nyt ensin näitä Kalevan kisoja ja sitten niitä Budapestin karkeloita muistaen koko ajan, että urheilua ei pidä niin älyttömän vakavasti ottaa.