Jos oli viime vuonna kurja talvi eikä täällä Etelä-Suomessa ollut lumesta ja pakkasesta käytännössä tietokaan, ollaan nyt sitten ihan erilaisissa kuvioissa. Toki ihan tuonne viime viikon loppuun ja tämän viikon alkuun mennessä ei juurikaan sen kummempaa muutosta ollut havaittavissa, mutta sitten tämän viikon pari päivää tekivät hetkessä talven. Lunta tuli enemmän kuin tarpeeksi kerralla ja niinpä täällä koko Etelä-Suomessa on nyt jonkinlainen lumipeite. Tämän kuvan otin maanantaiaamuna eli olihan tuota lunta jo tullut, mutta eihän sitä vielä kovin paljon tuossa ollut. Pakkasta kyllä oli sen verran jo pidellyt, että tuon häkkyrän päälle saatiin jäälyhty.

lunta1.jpg

Tiistaina ja keskiviikkona pitikin sitten kaiken muun tekemisen lisäksi tehdä jonkin verran lumitöitä. Se jonkin verran on jossain määrin ironiaa, sillä kyllähän nuo molemmat päivät täyttyivät aika tanakasti kolan ja lapion kanssa suheeratessa. Tiistaina puhdistin pihan neljä kertaa ja Irmeli teki saman homman kerran. Eka kerran touhusin lumen kanssa ennen kouluun lähtöä ja viimeisen kerran joskus kahdeksan maissa. Kertaakaan siinä ei tullut suurempaa hässäkkää, mutta menihän tuohon aikaa jonkin verran.

Keskiviikkoaamuna heräsin puoli kuuden maissa ja menin saman tien ulos lumihommiin. Vajaa puolitoista tuntia siinä kului, mutta sittenhän tuo lumentulo hiljalleen hellitti ja enää ei tarvinnut iltapäivällä  hommailla kuin kerran. Tämän kuvan otin eilen illalla (siis torstaina) eli näkeehän tästä, että sitä lunta todella ehti tulemaan. On nyt kuitenkin todettava, että eipä meillä mitenkään kovin paljon kuitenkaan ole tätä kuorrutusta maan pinnalla. Töihin ajellessani katselin peltoja ja totesin, että kynnökset ja sänget ovat hyvin näkyvissä avoimilla pelloilla. Tien penkat eivät nekään ole mitenkään erikoisen korkeita ja jos kuvittelisi metsään tekevänsä hiihtoladun, olisi se ihan turha idea. 

lunta2.jpg

Lumisateen loputtua tuli sitten pakkanen. Eilen, tänään ja todennäköisesti huomenna on vielä melkoisen viileää. Meillä on parhaimmillaan ollut viime yönä reipas 20 astetta ja tänään koko päivän on ollut ihan reipasta pakkasta, mutta käsittääkseni 20 ei ole enää aamun jälkeen särkynyt. Eilen illalla, kun lähdin lenkille, näytti mittari tuollaista lukua.

pakkaihn.jpg

Kyllähän tuo eilinen lenkki oli melkoisen kylmä, kun pakkasen lisäksi oli ihan reima viima. Enpä minä siellä kauan kyennyt olemaan, mutta halusin joka tapauksessa kuitenkin hieman raitista ilmaa. Sama juttu tänään. Kävin ihan hetken tuolla tietä kuluttamassa ja tarkenin toki hyvin, mutta onpa minulla nuo varustuksetkin kunnossa. Kerospukeutumista ja kasvojen ja hengityksen suojaamista - ei silloin ole pakkasella väliä.

lenkki2.jpg