Ensinnäkin hyvää tätä vuotta kaikille.

Revusti - mikä ihme se on? Lieneekö jotain syötävää? No, on!

Googlettamalla en löytänyt sille selvitystä. Meidän perheessä kaikki tietävät, mikä se on, joten kyseessä on kuitenkin tunnistettavissa oleva sana. Sen on Aksu keksinyt joskus ihan pienenä. Revusti on jotain hyvää ja se on suhteellisen helppo tehdä. Se voi olla tumma tai vaalea, pieni tai iso, mausteinen tai maustamaton.

Kyseessä on niin sanottu kuivakakku. Sehän siis valmistetaan tekemällä sen verran löysä taikina, että se voidaan kaataa vuokaan. Siellä se sitten muotoutuu ja paistuu kiinteäksi. Taikina ja paistaminen kannattaa tehdä ohjeen mukaisesti. Liian löysästä taikinasta ei tule oikein mitään, liian vähän aikaa paistettu kakku lössähtää ja liian kauan tai liian kuumassa paistettu kärähtää.

Minä osaan nyt tehdä kahdenlaista revustia. Ekaksi opettelin tekemään sokerikakun ja sittemmin piimäkakun. Piimis on huomattavasti helpompi tapaus kuin sokerikakku, koska sen taikinaa ei tarvitse vatkata. Kuivat aineet kuppiin ja sulaa voita päälle ja se on siinä. Uuniin vajaaksi tunniksi ja sitten voikin herkutella.

Sokerikakun ohjeella tehdään myös oikea täytekakku. Minun mielestä synttäreillä pitää tarjota joko sellaista "oikeaa" kakkua kermavaahdolla päällystettynä ja paksulla makealla välihillolla maustettuna tai ei sitten ollenkaan. Jotkut juustokakut ja mutakakut ovat ihan feikkejä ja ne voitaisiin jollain lakiin liittyvällä asetuksella laittaa kokonaan pannaan tai ainakin rajoittaa niiden tekemistä jollain haittaverolla. Sokerikakun taikinasta saa myös kääretortun.

Tänä vuonna aion leipoa vielä ainakin yhden kakun - en lupaa enempää, etttei joudu hunningolle.

revusti.jpg