Saatiinhan me sitä lunta tänne etelään. Jonkinlainen kuorrutus oli vielä pari päivää sitten jäljellä, mutta tiet olivat kyllä lumettomat. Nämä sivutiet ja kadut olivat kyllä aika jäisiä eli käveleminenkin oli varsin hankalaa. Viime yön aikana alkanut pyry on tuonut tänne ihan hyväsesti lunta, mikä tietenkin näyttää hyvältä, mutta onhan siinä varjopuolensa.

Liikenne on kärsinyt kovasti ja juuri tänään, kun Suomessa matkustetaan ristiin ja rastiin joulun viettoon. Lentoliikenne on aika tukkoista ja ihmiset joutuvat odottelemaan pitkään ennen kuin koneet pääsevät matkaan. Maanteillä on uutispäivitysten mukaan ollut rauhallisempaa, mutta jonkin verran peltikolareita on sattunut. Varsinainen ruuhkapäivä lienee kuitenkin huomenna ja käsittääkseni ihan yhtä surkeaa säätä ei olisi luvassa.

Liikenteen lisäksi tämä teiden ja katujen liukkaus on aiheuttanut lukuisista varoituksista huolimatta kaatumisia ja päivystyksissä on ollut runsaasti kipsaus- ja paikkaustouhuja. Paha juttu, mutta tuppaa olemaan ilmiö aina kun nämä liukkaat sattuvat. Seitsemän vuotta sitten ystäväni kaatui pahasti, löi päänsä ja kuoli juuri tällaisella kelillä. Eli ei  mikään pikku juttu.

Pari kertaa minä olen tässä päivän aikana joutunut tekemään lumityöt. Hieman suojaista lunta, mutta ei onneksi pahinta sorttia. Vielä ennen saunaa käyn tsekkaamassa tilanteen, mutta säätutkan mukaan pahin pyry näyttäisi laantuvan ihan näillä hetkillä.

lunta.jpg

Toki tässä on hyvääkin tarjolla. Nummenharjulla on jo hiihdelty monen viikon ajan ja nyt kun se koneella ajettu pohjatyö on jäätynyt kovaksi ja päälle sataa uutta lunta, voivat koneet tehdä laduista entistä paremmat ja kun 10 vuorokauden ennustekin lupaa ihan hyvää talvikeliä, uskoisin hiihtokilometrien tästä kasvavan ihan kunnolla. Käytinkin parhaat sukseni huollossa tässä viikolla ja ehkä joulupäivänä ehdin taas ladulle.

Kaiken kaikkiaan pidän tuota hössötystä valkean joulun perään ihan tyhmänä. Toki Suomen luontoon kuuluu lumi talvella ja onhan siellä kivemman näköistä ja päiväsaikaan ehkä hieman kirkkaampaa, mutta joulu tulee ja menee lumesta huolimatta. Pimeää on lumesta huolimatta, koska se vuoden pimein päivä sattuu juurikin näille hoodeille. Tänään  on talvipäivän seisaus ja tästä lähdetäänkin äärimmäisen hitaasti kohti kevättä ja kunhan päästään helmikuun puoliväliin ovat nuo kevään merkit hiljalleen näkyvissä. Kaamos päättyy Lapissa tammikuun puolivälissä ja ei siinä kauan nokan tarvitse tuhista, kun häikäisevät hanget iskevät silmille.